Φάκελος: Μπότες Enduro.

Έφτασε η στιγμή να αγοράσεις τις πρώτες σου μπότες Enduro! Το σκέφτηκες, το ζύγισες, ίσως να ξεκινάς τώρα το χώμα και θέλεις να το κάνεις σωστά από την αρχή ή να ένιωσες τον υπερβολικό πόνο από κάποια στενή επαφή με καμιά πέτρα. Όποιος και να είναι ο λόγος η αγορά μπότας Enduro είναι σοφή επιλογή και πέραν της εγγυημένης προστασίας η άνεση είναι το επόμενο βασικό ζητούμενο ενώ πλέον δεν αποτελεί πολυτέλεια να την έχεις κιόλας!

Είναι μύθος.
Λένε ότι οι μπότες Enduro δεν είναι άνετες. Μύθος. Δεν είναι άνετες ΑΝ δεν γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα πριν την αγορά ή αν βγάλεις όλη την τσιγκουνιά σου στην αγορά μπότας. Γι αυτό διάβασε παρακάτω αυτά που σου προτείνω γιατί μπότες Enduro φοράω 20 χρόνια, 300 μέρες τον χρόνο, 8+ ώρες την ημέρα.

1 νούμερο μεγαλύτερο πάντα!
Ξεκινάμε από το πιο βασικό. Δεν αγοράζουμε ΠΟΤΕ μπότες Enduro στο νούμερο μας, αλλά πάντα 1 νούμερο μεγαλύτερες! Τα πόδια από την πολύωρη ώρα οδήγησης σε όρθια θέση θα πρηστούν (στάνταρ) και τότε θα σου έρθει να τις πετάξεις και να μην τις βάλεις ποτέ ξανά λόγο πόνου στα νύχια και στους αστραγάλους.
Μπότα με άρθρωση στον αστράγαλο.
Εάν θέλεις να αλλάζεις με μεγαλύτερη ευκολία τις ταχύτητες ή να βρίσκεις πίσω φρένο τότε η μπότα ΠΡΕΠΕΙ να έχει άρθρωση στον αστράγαλο. Επιπλέον θα μπορείς να περπατάς άνετα και όχι μονοκόμματα σαν τον Robocop. Γενικώς θα λειτουργείς άνετα όπως και με μια ασφάλτινη μπότα μετά όμως από 3-4 φορές χρήσης. Στην αρχή θα σου φανούν άβολες και σκληρές αλλά μετά από λίγο διάστημα δεν θα ξαναβάλεις μάλλον δερμάτινη μπότα. Η αίσθηση ασφάλειας – η ουσιαστική – είναι μακράν σε άλλο επίπεδο.
Με εσωτερικό παπούτσι.
Οι απλές και φθηνές μπότες δεν έχουν εσωτερικό παπουτσάκι. Να αγοράσεις με παπούτσι γιατί: έχει πάτο σιλικόνης (άνεση τρελή), έχει extra προστασία το παπούτσι στον αστράγαλο, δεν θα βγάζεις φουσκάλες πίσω στον αχίλλειο τένοντα ή στα δάχτυλα του ποδιού, θα τα χρησιμοποιείς και σαν μπατόφλες όταν θα βγάζεις τις μπότες στο camp.
Flat σόλα.
Εάν οδηγείς σωστά τότε θα χρειαστεί να στρέφεις συνεχώς τα πόδια πάνω στα μαρσπιέ. Σόλες με τρακτερωτό πέλμα σημαίνει ότι (συχνά) η σόλα θα σε εμποδίζει αφού θα σκαλώνει πάνω στα μαρσπιέ λόγω σχεδιασμού. Μην λοιπόν τσιμπάς με το look. Επίπεδη σόλα στην μπότα Enduro ΜΟΝΟ.
Κάλτσες Enduro SOS.
Μην βάλεις κοντές μακό αθλητικές κάλτσες. Υπάρχουν ειδικές ψηλές κάλτσες Enduro που θα τις αγοράσεις από εκεί που θα αγοράσεις και τις μπότες σου. Όταν λοιπόν θα δοκιμάσεις τις μπότες κάντο φορώντας και τις ειδικές κάλτσες γιατί είναι πιο χοντρές από τις normal.
Στεγνά πόδια για πάντα.
Αδιάβροχες μπότες Enduro δεν υπάρχουν. Μπορείς όμως και πρέπει να έχεις στεγνά πόδια αφού είναι απαραίτητο όχι μόνο για την καλή υγεία των ποδιών σου (μυκητιάσεις λόγω υγρασίας), αλλά και για μην κρυώνεις ειδικά τους χειμερινούς μήνες αφού από τα άκρα ο οργανισμός έχει την μεγαλύτερη απώλεια θερμότητας. Πως θα καταφέρεις να μην μπάζει νερά στα πόδια; Όχι φυσικά τυλίγοντας σακούλες απέξω, αλλά αγοράζοντας ένα δεύτερο ζευγάρι αδιάβροχες κάλτσες τύπου Gore-Tex. Προσωπικά φοράω τις Gore-Tex κάλτσες της BMW Motorrad όλο τον χειμώνα και δεν περνάει ούτε σταγόνα στα πόδια ακόμα κι αν κάθομαι για ώρες μέσα στο ποτάμι η αν βρέχει ταξιδεύοντας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτές οι κάλτσες είναι αρκετά χοντρές. Τις φοράμε όχι με γυμνά πόδια αλλά με ΛΕΠΤΗ ισοθερμική κάλτσα και όχι με τις απλές κάλτσες Enduro. Σε όλες τις κάλτσες ΠΑΝΤΑ κάθε φορά που ξεκινάς βάζε Talk. Απορροφά την υγρασία και κρατάει τα πόδια ξεκούραστα (και μυρωδάτα!).
Πριν αγοράσεις μπότες Enduro: SOS.
Τα κλιπ που κουμπώνουν την μπότα να είναι γερά και τέλος ζήτησε την διαβεβαίωση ότι υπάρχουν ανταλλακτικά (τα κλιπ). Όταν θα τρυπήσει η σόλα ή σπάσει το σιδεράκι μπροστά στην μύτη, μην αγχώνεσαι. Σόλες και σιδεράκια αλλάζουν σε καταστήματα του χώρου με νέες σόλες Vibram με 50 ευρώ και οι δύο.
Πάρε μπότες και δεν θα το μετανιώσεις.
Καλά ταξίδια!
Ν.Σ
Κοινοποίησε το άρθρο
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print