Χειμερινό Camping και Μοτοσικλέτα.

Έφτασε η ώρα λοιπόν για χειμερινό ταξίδι με μοτοσικλέτα και κατασκήνωση σε σημείο μακριά από τον πολιτισμό. Στο βουνό. Το καλοκαίρι η διαμονή σε σκηνή είναι σχετικά εύκολη υπόθεση καθώς οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, αλλά και η πιθανότητα βροχής σχετικά μικρή έως απειροελάχιστη. Τον χειμώνα τα πράγματα δυσκολεύουν σημαντικά. Βροχές, πάγος τα βράδια, θερμοκρασίες κοντά ή και κάτω από τους 0° C και υγρασία που περονιάζει. Αυτοί μάλλον είναι και οι βασικοί λόγοι που τα ελληνικά Camping κλείνουν τον χειμώνα. Δυστυχώς.

Διαβάστε παρακάτω τα 10 πράγματα που πρέπει να έχετε μαζί σας καθώς και τις σημαντικότερες λεπτομέρειες επιλογής για το καθένα ξεχωριστά:

1. Πάτωμα σκηνής.
Τύπου μουσαμάς διαστάσεων 3×3. Επάνω του θα τοποθετήσετε την σκηνή σας προκειμένου να έχετε μόνωση από το έδαφος. Ο πάτος της σκηνής όσο αδιάβροχη και αν είναι δεν είναι αρκετός για έναν στεγνό-ήρεμο ύπνο. Επίσης θα αποφύγετε πιθανό σκίσιμο από πέτρες ή κλαδιά που δεν είδατε γιατί ήταν νύχτα όταν στήσατε.
2. Σκηνή 4 εποχών.
Εδώ (όπως σε όλα τα πράγματα) ότι πληρώνεις παίρνεις. Και το θέμα της αδιαβροχοποίησης είναι το λιγότερο γιατί πριν την βροχή θα έχουν προκύψει άλλα θέματα που ίσως να είναι χειρότερα και από την βροχή! Φτηνή σκηνή σημαίνει: υλικά πανιού που δεν αντέχουν ούτε 2-3 στησίματα, φερμουάρ που σπάνε ή κόβονται στις ραφές, σπασμένες μπανέλες, πασαλάκια της πλάκας που στραβώνουν και στην άμμο (που λέει ο λόγος), τρελό ίδρωμα στο εσωτερικό τοίχωμα λόγω κακού αερισμού. Εσείς θα έχετε μια θερμοκρασία στους 37° C και έξω παγωνιά. Εκπνέοντας ξέρετε τι θα γίνει μέσα σε μόλις 20 λεπτά; Η σκηνή θα μετατραπεί σε θερμοκήπιο και η διαφορά θερμοκρασίας (μέσα-έξω) θα έχει σαν αποτέλεσμα όλα τα εσωτερικά τοιχώματα να στάζουν. Από τι; Απλά, από την αναπνοή σας η οποία υγροποιήθηκε. Μην επιλέξετε σκηνή 2 ατόμων. 3 ή 4 ατόμων είναι τα καλύτερα μεγέθη για 1-2 άτομα. Είναι σημαντικό να χωράτε να αλλάξετε μέσα στην σκηνή ή να περάσετε και μια ολόκληρη ημέρα μέσα χωρίς να πάθετε κλειστοφοβικό σοκ. Επίσης αυτός ο extra χώρος θα σας προστατέψει από την εσωτερική υγρασία η οποία θα υπάρχει ακόμα και σε πολύ καλές σκηνές, όταν οι διαφορές θερμοκρασίας είναι πραγματικά μεγάλες. Όλες οι σκηνές έχουν δείκτες αδιαβροχοποίησης. Μια ασφαλής επιλογή (σε καλή εταιρία) είναι πάνω από 8000 mm τόσο στο πάτωμα όσο και εξωτερικό πανί.  Ο τύπος είναι επίσης σημαντικός. Επιλέγουμε αποκλειστικά Freestanding και όχι σκηνή που απαιτεί δέσιμο με σχοινιά και πασαλάκια για να σταθεί όρθια. Βασικό λοιπόν είναι να στέκεται μόνο με μπανέλες και να μεταφέρεται εύκολα από σημείο σε σημείο απλά σηκώνοντας την. Το θέμα σκηνή είναι τεράστιο, και θα επανέλθουμε αναλυτικά. Για αρχή αυτά που είπαμε είναι παραπάνω από αρκετά για επιλογή σωστής σκηνής. Μην τα αμελήσετε. Η νύχτα τον χειμώνα είναι δύσκολη.
3. Υπόστρωμα.
Εδώ υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές. Μην πάρετε φουσκωτό θαλάσσης με τρόμπες κλπ. Η επιλογή είναι μια. Αυτοπλήρωση αέρα (φουσκώνει μόνο του) με ειδική βαλβίδα και πάχος πάνω από 4cm όταν είναι φουσκωμένο. Διάσταση όχι για παιδιά, αλλά αρκετά πλατύ που να σας χωράει! Σημαντικό: πριν την αγορά φουσκώστε μέσα στο μαγαζί και ξαπλώστε στο πάτωμα. Αν είστε άνετοι στο πάτωμα θα είστε άνετοι και στο βουνό. Αφήστε τους να κοιτάνε…κάντε δουλειά σας εσείς….Δεν θέλετε να κοιμάστε πάνω στα κοτρώνια και η ποιότητα ύπνου είναι σημαντική για μην πονάτε σε όλο το κορμί την επόμενη μέρα.
4. Υπνόσακος.
Αν πάτε χειμώνα στο βουνό με τον υπνόσακο που πήγατε διακοπές το καλοκαίρι στην Σαμοθράκη τότε σας βλέπω με κρυοπάγημα, υποθερμία ή να ψάχνετε ξενοδοχεία μέσα στην νύχτα. Επιλέξτε υπνόσακο (που χωράτε) για θερμοκρασίες έως -20° C. Όχι απλά δεν θα κρυώσετε, αλλά θα ιδρώσετε. Αφήστε το έξω να χιονίζει και να είστε σίγουροι ότι θα κοιμηθείτε σαν πουλάκια.
5. Φακός κεφαλής.
Ναι, αυτός που μπαίνει στο κεφάλι και δεν χρειάζεται να τον κρατάτε στα χέρια (τα χρειάζεστε τα χέρια για τις δουλειές). Μην ξεχάσετε 2ο ζευγάρι μπαταρίες αν είναι πολύ δυνατός.
6. Καντήλι.
Όχι της εκκλησίας, αλλά ειδικό, μικρό, ορειβατικό τύπου. Κρεμιέται στην οροφή της σκηνής (από μέσα έχει κάτι κορδονάκια που το κρεμάτε) και σπάει την υγρασία. ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΕΡΙ ΑΝΑΜΜΕΝΟ. Με κεφαλαία γιατί ξέρω πολλούς που έκαψαν μαλλιά και ρούχα γιατί το κουτούλησαν κατά λάθος. Το κερί ανάβει πριν τον ύπνο και σβήνει με το κλείσιμο του υπνόσακου.
7. Πτυσσόμενο φτυαράκι (μικρό).
Φτιάξτε ένα μικρό λούκι γύρω από την σκηνή αν κοιμάστε σε χώμα. Αν βρέξει θέλετε το νερό να φύγει από το πανί κατευθείαν στο λούκι και όχι να λιμνάσει κάτω από την σκηνή σας.
8. Πτυσσόμενο πριόνι και προσάναμμα σε ταμπλέτες (πετρελαίου).
Η φωτιά είναι παρέα και θα σας κρατήσει ζεστούς μέχρι να πάτε για ύπνο. Ανάψτε με προσοχή και σε περιοχές που επιτρέπεται.
9. Κουβέρτα επιβίωσης.
Αν όλα ή κάτι πάει στραβά τότε αυτή η μικρή και πτυσσόμενη αλουμινοκουβέρτα θα σώσει την ζωή σας (κυριολεκτικά). Τυλιχθείτε και πολύ σύντομα η θερμοκρασία του σώματος σας θα αρχίσει να ανεβαίνει.
10. Σάκος μεταφοράς εξοπλισμού.
Να είναι σκληρός, να είναι αδιάβροχος, να αντέχει δέσιμο με ιμάντες. Αν είστε προσεκτικοί στην επιλογή εξοπλισμού (σε όγκο κυρίως) τότε όλα τα παραπάνω χωράνε (εύκολα) σε ένα σάκο 65 lit και θα σας μείνει και πολύ χώρος για όλο τον ατομικό σας εξοπλισμό.

Μην ξεχνάτε: Η διαμονή στην φύση – ειδικά τον χειμώνα – δεν είναι παιχνίδι. Μην πειραματίζεστε. Μην πείτε έλα μωρέ μια νύχτα είναι θα την βγάλουμε, γιατί μπορεί να μην χρειαστεί καν μια νύχτα, αλλά λίγες ώρες για να βρεθείτε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Επιλέξτε ποιοτικά υλικά που αντέχουν στην σκληρή χρήση και δεν θα σας πουλήσουν όταν πραγματικά τα χρειαστείτε.

Καλά βουνά, καλές διαμονές.
Ν.Σ

Κοινοποίησε το άρθρο
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print