Μια από τις πιο συνηθισμένες, αλλά και φυσιολογικές ερωτήσεις που δεχόμαστε στα Basic Enduro Training αφορά τις πιέσεις των ελαστικών διπλής χρήσης (χωμάτινα). Πόσο αέρα βάζω; Χαμηλώνω πιέσεις; Ανεβάζω πιέσεις; Τι κάνω σε διαδρομές με πέτρα, λάσπη ή άμμο; Στην άσφαλτο τι αέρα βάζω;

Ο γενικός κανόνας.
Είναι ότι στα χωμάτινα ελαστικά κατεβάζουμε πιέσεις από τις προτεινόμενες του εργοστασίου. Ειδικά όταν οδηγούμε στο χώμα είναι όχι απλά αναγκαίο αλλά και υποχρεωτικό αφού η πρόσφυση άρα και η γενικότερη ασφάλεια που αισθάνεται ο αναβάτης τροποποιούνται δραματικά. Άρα η απάντηση είναι ότι ναι, κατεβάζουμε πιέσεις. Κατεβάζουμε πιέσεις και στο χώμα και στην
άσφαλτο.

Πόσο αέρα; Τι πιέσεις;
Ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν ανάλογα ρυθμίζουμε και τις πιέσεις μας. Παρακάτω θα δείτε έναν πίνακα με τις προτεινόμενες πιέσεις και αφορούν μοτοσικλέτες που το βάρος του ξεπερνάει τα 200 κιλά, ανεξαρτήτως με το αν έχουν σαμπρέλα ή είναι tubeless.

Πίνακας προτεινόμενων πιέσεων ελαστικών Travel Enduro (χωμάτινα και μόνο).

Συνθήκες οδήγησης

Πίεση αέρα μπροστινού ελαστικού (σε bar)

Πίεση αέρα πίσω ελαστικού (σε bar)

Άσφαλτος

2.2 bar

2.4 bar

Δασικοί χωματόδρομοι (μεικτές συνθήκες)

1.5 – 1.8 bar

1.5 – 1.8 bar

Λάσπη

1.2 – 1.4 bar

1.2 – 1.4 bar

Πέτρα

1.8 bar

1.8 bar

Άμμος

0.6 – 0.8 bar

0.6 – 0.8 bar

Οδήγηση με συνεπιβάτη και φορτίο (εξοπλισμός)

Σε όλες τις παραπάνω συνθήκες αύξηση των παραπάνω πιέσεων κατά 0.2 bar

Σε όλες τις παραπάνω συνθήκες αύξηση των παραπάνω πιέσεων κατά 0.2 bar

Οδήγηση με φορτίο μόνο (εξοπλισμός)

Καμία αύξηση των πιέσεων

Καμία αύξηση των πιέσεων

Χρήσιμο να γνωρίζετε: Καλό είναι να έχετε μαζί σας έναν αξιόπιστο μετρητή πίεσης ελαστικών και μια τρόμπα (ακόμα και οι μικρές του ποδηλάτου κάνουν δουλειά). Μην σας πιάνει άγχος όταν βγείτε στην άσφαλτο με χαμηλές πιέσεις. Το λάστιχο έχει καλύτερο Grip απλά φθείρεται πιο γρήγορα. Να σας πιάνει άγχος όταν μπαίνετε στο χώμα και έχετε παραπάνω πιέσεις! Τα χωμάτινα λάστιχα δεν δουλεύουν με τις εργοστασιακές πιέσεις. Επίσης στα BMW R1200GS εάν έχετε τοποθετήσει χωμάτινα λάστιχα είναι υποχρεωτικό να έχετε τοποθετήσει και την φύσα που ενεργοποιεί το πρόγραμμα Enduro Pro. Με το Enduro Pro ενεργοποιημένο πηγαίνετε στο βασικό menu της μοτοσικλέτας και στην ένδειξη RDC Enduro από ΟFF επιλέξτε το ON. Το κόκκινο λαμπάκι ένδειξης χαμηλών πιέσεων θα σβήσει από μόνο του.

Πολλά επιπλέον Tips και ανάλυση για τον τρόπο που δουλεύουν τα χωμάτινα λάστιχα προσφέροντας Maximum πρόσφυση σε χώμα και άσφαλτο, στα Basic Enduro Training.

Κοινοποίησε το άρθρο
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Tumblr
Tumblr
Email this to someone
email
Print this page
Print